Hoe bereken ik een geïndexeerd pensioen in de uitkeringsfase?

Bij de bepaling van de fiscal verplichting van ingegane pensioenen in eigen beheer mag geen rekening worden gehouden met toekomstige lasten als gevolg van prijs- of loonstijgingen.

Wel kan de geïndexeerde uitkering bij ‘uitkering’ worden ingevuld. Ieder jaar dient de reeds toegevoegde indexatie immers te worden meegenomen in de berekening.

Via de calculator (opgenomen in het programma door middle van een klik op het knopje naast een invoerveld van een willekeurig getal of bedrag) of handmatig, dient de hoogte van de uitkering te worden bepaald en ingevoerd.

Het programma berekent dan de met de verhoogde uitkering corresponderende verplichting/koopsom.

Voor de bepaling van de verplichting van het volgende jaar dient bovenstaande actie te worden herhaald (en dient de berekeningsdatum een jaar op te schuiven).