Importeren

Quick Guide DIA: Importeren

DIA beschikt standaard over diverse importoplossingen. Onderstaand treft u een uitwerking per importoplossing aan.

In alle gevallen en indien van toepassing, kunt u zowel imports uitvoeren voor de hoofdpersoon als de partner. Voor de partner herhaalt u exact dezelfde stappen, maar kiest dan bij het importeren voor de opties met de toevoeging Partner.

Import 1: IB-aangifte en VpB-aangifte

DIA beschikt over een tweetal importoplossingen voor de VPB- en IB-aangifte:

• Import op basis van een export uit uw aangiftesoftware
  • Import via het Cloud platform XBRL One van Symansys Technologies

Import via het Cloud platform XBRL One van Semansys Technologies

Indien u reeds gebruik maakt van de diensten van Semansys, neemt u waarschijnlijk deel aan het XBRL One platform.

Het is mogelijk om de aangifterapportage via XBRL One te delen met DIA. U logt in op het platform met uw eigen gegevens.

Wanneer u daarna uw community heeft geselecteerd, kunt u uit de beschikbare documenten het gewenste .xbrl bestand selecteren. U ziet dat een bestand in xbrl formaat is opgenomen in de kolom Formaat.

Indien het gewenste bestand nog niet in uw eigen omgeving te zien is. Klikt u op het icoon voor ‘kopiëren’. Daarmee kunt u het bestand kopiëren naar uw eigen omgeving.

Zodra het bestand in uw omgeving beschikbaar is, heeft u het gedeeld met DIA.

Nadat het rapport is gedeeld met DIA, kunnen de gegevens worden ingelezen in het gewenste dossier in DIA. Dit werkt als volgt:

• Klik op het icoon voor importeren
  • Selecteer daarna:
  • Log daarna in, op het XbrlOne platform:

XBRL export vanuit uw aangiftesoftware

• Exporteer de XBRL-aangifte vanuit uw aangiftesoftware
  • Daarna opent u DIA en klikt op het icoon voor importeren
  • Selecteer daarna
  • Vervolgens selecteert u het .XBRL bestand op uw computer en klikt op ;
  • Als laatste stap voor de import, bepaald u welke gegevens u wenst te importeren. Zoals u op onderstaande schermvoorbeeld kunt zien, staan standaard alle beschikbare opties aan.

• Na afloop van de import verschijnt onderstaande bevestiging.

Het geïmporteerde XBRL bestand wordt tevens voor u opgeslagen in het Afdrukmenu van DIA. Daarnaast wordt er een rapport gegenereerd, waarin alle gegevens uit de XBRL leesbaar staan gepresenteerd.

Geen XBRL bestand
Heeft u binnen uw organisatie geen beschikking over aangiftesoftware en de benodigde XBRL bestanden? Neem dan contact op met de accountant die verantwoordelijk is voor het samenstellen van de jaarrekening. Die zal hoogstwaarschijnlijk het XBRL- bestand kunnen aanleveren.

Importeren van een Akkermans & Partners Dossier

Vanzelfsprekend kunt u ook dossiers uit onze overige Akkermans & Partners applicaties importeren.

Voer de import uit door middel van de volgende handelingen:

• Klik op de knop
  • Vervolgens klikt u op
  • U selecteert het gewenste ‘.apd’ dossier dat geïmporteerd dient te worden
  • Klik tenslotte op

Alle relevante gegevens uit het geselecteerde dossier worden geïmporteerd.

Wellicht heeft u meerdere .apd dossiers gemaakt voor uw klant, voor verschillende lijfrentes/pensioenen. Het is daarom mogelijk om meerdere dossiers te importeren. Nieuwe imports worden toegevoegd aan de reeds geïmporteerde aanspraken of kapitalen.

Bulkimport in Wiebes-scenario

Voor het uitvoeren van de Bulkimport (tevens onderdeel van het Stappenplan Wiebes-scenario Uitfasering PEB), doorloopt u onderstaande stappen.

• maak twee nieuwe mappen aan. Eentje voor de te importen dossiers en eentje voor de dossiers die gebruikt worden om te verrijken;
  • uniformeer de namen van de dossiers zodanig, dat u uw klanten in alle dossiers kunt herkennen. De naam van het dossier wordt namelijk overgenomen in het Wiebes-scenario en het bijbehorende Wiebes-dashboard. Het Wiebes-dashboard bevat een overzicht van alle dossiers en de bijbehorende statussen. Maak bijvoorbeeld dossiernamen als volgt aan: ‘Naam BV – Naam DGA’.

Meerdere vestigingen

Beschikt uw organisatie over meerdere vestigingen en wilt u de voortgang per vestiging monitoren, dan kunt u eventueel de volgende bestandsnaam opbouw hanteren: NAAM Vestiging - Naam BV – Naam DGA’

Voorbeeld Dashboard Wiebes-scenario

Sorteren is mogelijk door op knop_sorteren.png te klikken.

De Bulkimport

De bulkimport zelf kan op 2 manieren uitgevoerd worden:

• door middel van de importfunctie;
  • door middel van ‘drag-and-drop’.

Importeerfunctie

• open knop_wiebes-dashboard.png(Wiebes-dashboard) in DIA;
  • klik op knop_importeren_grijs.png(Importeren) en daarna op ;
  • selecteer in het pop-up scherm vervolgens de map waarin u alle dossiers hebt opgeslagen;
  • selecteer vervolgens alle dossiers (CTRL-A) en klik op knop_openen.png.

Drag-and-drop

• openknop_wiebes-dashboard.png (Wiebes-dashboard) in DIA;
  • open daarnaast de Windows Explorer;
  • selecteer in de Windows Explorer vervolgens de map waarin u alle dossiers hebt opgeslagen;
  • selecteer alle dossiers (CTRL-A) in de map;
  • sleep de geselecteerde dossiers (drag) naar het dashboard in DIA en laat ze daar los (drop).

Alle dossiers worden nu geïmporteerd. Afhankelijk van het aantal dossiers kan dit enkele minuten duren. Herhaal de bovenstaande stappen indien u de dossiers in meerdere mappen hebt opgeslagen.

Let op: wacht de importresultaten af en voer de import niet een 2e keer uit. De dossiers worden dan opnieuw geïmporteerd.

Importeren vanuit mijnpensioenoverzicht.nl.

Ook de pensioenaanspraken die binnen de 2de pijler worden opgebouwd en bij mijnpensioenoverzicht.nl geregistreerd staan, kunnen geïmporteerd worden. U dient hiervoor wel een bestand van uw klant te ontvangen.

Op basis van de volgende stappen kan uw klant het bestand ophalen:

1. Ga naar www.mijnpensioenoverzicht.nl
  2. Login met DigiD
  3. Download de pensioenaanspraken door op ‘Download gegevens’ te klikken
  4. Selecteer ”opslaan als .xml bestand”
  5. Het opgeslagen .XML-bestand dient naar u gemaild te worden

Na ontvangst van het bestand, importeert u het door:

• Op  te klikken
  • De keuze  te selecteren
  • Daarnaast kiest u het betreffende .XML-bestand
  • En als laatste klikt u op